Overzicht B woorden
B.U.B.A. Een advocaat-stagair heeft verschillende verplichtingen tijdens zijn stage. Zo wordt hij in zijn dagelijks werk begeleid door een stagemeester (of patroon genoemd), moet hij nog lessen volgen (de beroepsopleiding) en hierover examens afleggen en moet hij meewerken aan de tweedelijnsbijstand. Wanneer hij met succes de beroepsopleiding heeft gevolgd en de examens heeft afgelegd, bekomt hij het B.U.B.A-attest. ‘B.U.B.A.’ staat voor ‘bekwaamheidsattest tot het uitoefenen van het beroep van advocaat’. De stagiair behaalt dit attest dus niet aan de universiteit (waar hij reeds vijf jaar heeft gestudeerd), maar wel daarna.
Elke advocaat is verplicht lid van een balie of een Orde van Advocaten. De leden van de balie verkiezen een stafhouder en de leden van de Raad van de Orde die instaan voor de dagelijkse werking. Alle Vlaamse balies zijn lid van de Orde van Vlaamse Balies.
Om een burgerlijke procedure te voeren voor het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, moet men een beroep doen op een advocaat die is ingeschreven aan de balie bij het Hof van Cassatie. Op dit ogenblik zijn 19 advocaten lid van deze balie.
De advocaten bij deze balie behoren niet tot de Orde van Vlaamse Balies, of tot de Ordre des barreaux francophones et germanophone.
Belanghebbende
Iemand die betrokken is bij een besluit of geschil en daar (rechtstreeks) belang bij heeft.
Beroep
Zie: Hoger beroep
Beroepsgeheim
Het beroepsgeheim is een van de basiswaarden van het beroep van advocaat. De informatie die een cliënt aan zijn advocaat toevertrouwt, is vertrouwelijk en mag door hem niet openbaar gemaakt worden, tenzij dat net noodzakelijk is voor de verdediging van de belangen van die cliënt, bijvoorbeeld in een procedure.
1. Een beslissing van een overheidsorgaan in een concreet geval, bijvoorbeeld het verlenen van een bouwvergunning.
2. Bepaalde rechterlijke uitspraak worden beschikkingen genoemd. bvb een beschikking die de Voorzitter van een Rechtbank kan nemen in spoedeisende zaken.
Betekening
Uitreiking van gerechtelijke stukken, zoals een dagvaarding, een oproeping of een vonnis, aan een verdachte of een getuige.
Bewaring
Zie: Inbewaringstelling
Bewijslast
De verplichting tot het leveren van bewijs in een proces.
Bewijsmiddelen
Middelen om de rechter ervan te overtuigen dat een verdachte schuldig is. Bijvoorbeeld verklaringen van de verdachte (een bekentenis), getuigen, deskundigen en politiemensen.
BJB
Elk gerechtelijk arrondissement heeft een bureau voor juridische bijstand, ‘BJB’ genoemd. Vroeger noemde dit het ‘pro deo-bureau’. Bij dit BJB kan de burger die slechts een beperkt inkomen heeft, terecht voor de aanstelling van een advocaat voor zijn probleem.
Bureau voor rechtsbijstand
In sommige gevallen kunnen burgers met een laag inkomen kosteloos beroep doen op een gerechtsdeurwaarder van wie de overheid dan het ereloon uitbetaalt. Hiervoor moet een verzoek tot rechtsbijstand ingediend worden bij het bureau voor rechtsbijstand van de rechtbank die bevoegd is om het geschil te behandelen.
Stel direct uw vraag
Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 03 808 3719 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.
Bel kosteloos en vrijblijvend
Stel direct uw vraag
Gespecialiseerd in strafrecht
Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in strafrecht.
Ook pro deo mogelijk
Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.
7 dagen per week bereikbaar
U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.
Landelijk advocaten netwerk
Met onze aangesloten strafrechtadvocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in heel België.