Dagvaarding strafrecht

Dagvaarding ontvangen?

Let op: onderneem onmiddelijk actie zodra u een dagvaarding heeft ontvangen! U kunt dan samen met uw strafrechtadvocaat de verdediging goed voorbereiden. Wacht dus niet tot het laatste moment.

Gratis intakegesprek
Weten wat u kan verwachten en wie u het beste kan helpen? Bel 03 808 3719 voor een gratis intakegesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

wetsschalen_ls-advocaten

Wat is een dagvaarding?

Een dagvaarding is een deurwaardersexploot waarmee een verdachte van een strafbaar feit wordt opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. In die dagvaarding vindt u de dag, het uur en de plaats (het adres van het gerechtsgebouw en de kamer van de rechtbank) waar u moet verschijnen, evenals de feiten die u worden ten laste gelegd.

In sommige gevallen (snelrecht) gebeurt de oproeping niet met een dagvaarding, maar met een proces-verbaal. De oproeping bij proces-verbaal is een document dat u rechtstreeks door de procureur des Konings wordt overhandigd en dat de dagvaarding vervangt.

Het strafproces dient om vast te stellen of u als verdachte het strafbare feit al dan niet heeft gepleegd. Iedereen heeft recht om zich te laten bijstaan door een strafrechtadvocaat. Dit kost niet meer dan strikt noodzakelijk, en is vaak ook kosteloos op basis van pro deo.

Wat is een minnelijke schikking?

Voordat een dagvaarding is uitgebracht, kunt u ook een minnelijke schikking ontvangen van de procureur des Konings. U betaalt dan een geldboete in plaats van dat de zaak voorkomt bij de rechtbank. Naast een minnelijke schikking kan het parket ook een bemiddeling voorstellen. Zo kan een bemiddelingsvoorstel bestaan in het volledig herstellen van de schade of in bvb het uitvoeren van een werkstraf.

 

Vrije keuze advocaat strafrecht

Als u bent aangehouden krijgt u van overheidswege een advocaat toegewezen. U heeft echter altijd het recht om zelf de strafrechtadvocaat te kiezen van uw voorkeur. Neem daarvoor contact met ons op. Onze kantoren vindt u door heel Vlaanderen en zo zit de juiste advocaat met strafrecht als voorkeurmaterie altijd bij u in de buurt. De advocaten behandelen alle soorten strafzaken.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 03 808 3719 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafrecht

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrechtadvocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in heel België.

  België-goot-dik

  Pro deo-advocaat

  Vaak is het mogelijk om verkeerszaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De advocaten aangesloten bij Strafrechtadvocatenwijzer werken, indien mogelijk, op pro deo-basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Strafbare feiten