Rechterlijke macht

De Belgische rechterlijke macht bestaat uit rechtbanken en hoven van beroep. Hieronder treft u een overzicht aan met de verschillende instellingen.  Heeft u een dagvaarding ontvangen dient u voor de rechter verschijnen? Dan weet u alvast wat u te wachten staat. De advocaten van Strafrechtadvocatenwijzer hebben ervaring in strafzaken bij elke rechterlijke instantie.

Gratis intakegesprek
Weten wat u kan verwachten en wie u het beste kan helpen? Bel 03 808 3719 voor een gratis intakegesprek. De juristen van onze juridische intakebalie kunnen uw eerste vragen alvast voor u beantwoorden.

wetsschalen_ls-advocaten

Politierechtbank

De politierechtbank is belast met de berechting van ‘kleinere’ strafzaken (overtredingen). Daarnaast is de Politierechtbank bevoegd geworden voor praktisch alle verkeersmisdrijven. Een zitting bij de politierechtbank wordt voorgezeten door één of meerdere politierechters. De aanklagende partij is de Procureur des Konings in naam van het openbaar ministerie. Zaken die voor de politierechtbank  komen zijn onder meer:

Wanneer u het niet eens bent met een uitspraak van de politierechtbank kunt u in beroep gaan bij de rechtbank van eerste aanleg.

Rechtbank van eerste aanleg

De rechtbank van eerste aanleg wordt in strafzaken voorgezeten door één rechter. In uitzonderlijke gevallen oordelen 3 magistraten. De correctionele kamer van de rechtbank oordeelt over wanbedrijven en gecorrectionaliseerde misdrijven. De bevoegdheid van de rechtbank van eerste aanleg is algemeen. Dit houdt in dat de rechtbank bevoegd is wanneer een ander gerecht niet expliciet door de wet is aangemerkt als bevoegd. Voor zaken waarbij jeugdigen betrokken zijn bestaat een aparte jeugdrechter. Ook behandelt deze rechtbank zaken in hoger beroep (bvb in het kader van de verkeersmisdrijven). Voor zaken waarbij jeugdigen betrokken zijn bestata een aparte jeugdrechter.

Hof van Assisen

Het Hof van Assisen oordeelt in zaken waarbij het gaat om misdaden. Misdaden zijn de zwaarste soorten delicten. Het gaat dan om moord, doodslag of zedendelicten. Het Hof van Assisen onderscheidt zich van andere gerechten, doordat men hier werkt met een jury die oordeelt over de schuldvraag. Er zijn 3 beroepsrechters. Tegen een oordeel van het Hof van Assisen staat geen hoger beroep open. Wel kan er cassatie worden ingesteld wanneer er sprake is van procedurele fouten.

Hof van Beroep

Het Hof van Beroep behandelt strafzaken in hoger beroep. Er zijn in het Hof van beroep steeds 3 magistraten. Wanneer men het niet eens is met een vonnis of straf van de rechtbank in eerste aanleg, kan het Hof van Beroep vragen nogmaals te oordelen over de zaak. De correctionele kamer van het Hof behandelt de strafzaak dan opnieuw. Beroep is mogelijk in zowat alle zaken, behalve bij financieel onbelangrijke geschillen.

Hof van Cassatie

Het Hof van Cassatie is het hoogste rechtscollege van België. Over de feiten oordeelt het Hof niet meer. Dit Hof oordeelt alleen over rechtsvragen. Het gaat dan om vormvereisten, zoals in acht te nemen procedureregels. Indien een cassatieberoep gegrond wordt verklaard, dan moet een rechtbank of Hof van Beroep nogmaals oordelen in de zaak met inachtneming van het arrest van het Hof van Cassatie.

Stel direct uw vraag

Onze juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Bel 03 808 3719 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Bel kosteloos en vrijblijvend

  Stel direct uw vraag

  Gespecialiseerd in strafrecht

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in strafrecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsideerde rechtsbijstand.

  Landelijk advocaten netwerk

  Met onze aangesloten strafrechtadvocaten hebben wij een landelijke dekking en staan wij u bij in heel België.

  België-goot-dik

  Pro deo-advocaat

  Vaak is het mogelijk om verkeerszaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De advocaten aangesloten bij Strafrechtadvocatenwijzer werken, indien mogelijk, op pro deo-basis.

  Ga terug naar hoofdpagina Strafbare feiten